Klopotec na Klopotodromu


Klopotec na Klopotodromu

Počeo se češće izrađivati tridesetih godina devetnaestog stoljeća. Mjesec kolovoz je vrijeme postavljanja klopoteca i to najčešće na blagdan Sv. Bartola, 24. kolovoza, koji označava početak dozrijevanja grožđa. Klopotec je postao naša gornjomeđimurska etnološka znamenitost, a ove vegetacijski ranije vinogradarske godine čuti ćemo ga u vinogradima sporadično sve do sredine listopada kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa. Klopotec se demontira nakon završetka berbe, a posljednji utihne uoči Martinja. Po međimurskoj tradiciji, ako gazda s Martinjem ne pospremi Klopoteca iz vinograda, susjedi ga imaju pravo skinuti i odnijeti, a za otkupninu tražiti vino. :)

Na našem imanju ovo je 4. uzastopno Postavljanje klopoteca, koje je postalo tradicija svetomartinskog kraja u sklopu manifestacije “Dani turizma”. Trenutak prvog klopota našeg Klopoteca, obilježit ćemo ove subote 13. kolovoza 2016. od 16 sati.

Povodom Klopoteca, glavna domaćica, gospođa mama, priprema fine slastice od tikvinih pogača s makom do pogača sa sirom i finih sirnih namaza koji se izvrsno sljubljuju s našim vinima. Sve ćemo to poprati sa jazz, soul i blues izvedbama banda Fusion five.

Vidimo se!!!